IZOBRAŽEVANJE

Naš prvi delovni dan še je začel ob pol devetih zjutraj, ko smo se dijaki Ekonomske šole Novo mesto, Celje in Maribor zbrali v prostorih podjetja Corkscrew Experienceships, s katerim smo sodelovali. Spoznali smo našega mentorja Neila, ki nas je pospremil do naših delovnih prostorov. Tam sta nas pričakala mentorja Jordan in Ivan, ki sta nas po uvodnem spoznavanju peljala na kratek ogled mesta. Kasneje smo se razdelili v skupine. Vsaka skupina je dobila določeno podjetje, za katerega smo morali raziskati njihove ciljne kupce, konkurenco, socialna omrežja, poiskati smo morali tudi nepravilnosti in predlagati izboljšave. Po celotedenskem delu smo v torek morali naše izdelke predstaviti komisiji.

Delo so nam popestrili izzivi, pri katerih smo morali iz stvari, ki so nam dane, izumljati nove stvari. Izumiti smo morali stvari iz prihodnosti in ugotoviti, kako pobegniti z osamljenega otoka z le tremi naključnimi stvarmi. Všeč nam je bilo, da smo lahko uporabljali svojo domišljijo in gradili ideje, čeprav so bile le-te izmišljene.

Dneve nam je polepšal tudi kuža, ki se nekajkrat pretihotapil v našo pisarno.

Da pa ne bil vsak dan enoličen, je na koncu vsakega sledil “energizer”. To so bile igre, preko katerih smo nadgrajevali svoje podjetniške lastnosti, kot so iznajdljivost, inovativnost, natančnost in kreativnost. Pri eni od iger smo si vsi prepletli roke, nato pa jih poskušali razvozlati, da bi ponovno prišli nazaj v krog. Potrebni sta bili komunikacija in potrpežljivost, da nam je, po dolgem času, z veliko ponovitev in truda, uspelo.

Drugi teden smo delali na svojih idejah, ki smo jih morali predstaviti ostalim. Med vsemi idejami smo izbrali štiri najboljše, ki smo jih potem nadgrajevali. Velik izziv je bil, ko smo morali iti na ulico in mimoidoče spraševati, kaj menijo o naši ideji. Takšno delo nam je bilo še bolj zanimivo, saj smo tako “pilili” svoje znanje angleščine in postali bolj samozavestni. Teden se je končal čustveno. Težko smo se poslovili od nadvse prijaznih mentorjev in novih prijateljev. Dobili smo tudi certifikate za opravljeno izobraževanje v tujini.