BIVANJE

BIVANJE PRI DRUŽINAH

Priznati moramo, da smo imele izjemno srečo, da smo dobile tako prijazne in razumevajoče družine. Že ob prihodu so nas člani družine toplo pozdravili in nas nastalimi v sobe. Čeprav smo kmalu ugotovile, da njihova higiena ni takšna kot v Sloveniji, smo potrpele in zato naše sobe pospravile kar same. Navdušene smo bile, ko smo za zajterk dobile 10 vrst kosmičev in prav toliko vrst namazov. Z družino smo se družile ob večerjah in jih tako še bolj spoznale. Družina, pri kateri smo stanovale Urška, Neja in Nina, nas je povabila na njihovo družinsko praznovanje noči čarovnic. Tako smo lahko še same doživele in videle, kako praznujejo Halloween v Veliki Britaniji. Za večerjo smo dobile njihovo tradicionalno jed za noč čarovnic, kari.

ZNAMENITOSTI EXETRA

Med ene najpomembnejših znamenitosti Exetra zagotovo spada Stolnica Sv. Petra. Gre za anglikansko stolnico, katere sedanja stavba je bila zgrajena okoli leta 1400, in je tudi sedež škofije. Ima več pomembnih elementov, kot je niz lesenih polic na zložljivih sedežih v koru, astronomsko uro in najdaljši neprekinjen obokan strop v Angliji. Obdaja jo široka zelenica, poleg nje pa so postavljene klopce, na katerih smo ob lepem vremenu posedali v času kosila in ga tam, na soncu, tudi pojedli.

Med našem bivanju v Exetru smo se imeli priložnost nekajkrat sprehoditi tudi čez Exeter Quay, ki je del mesta poleg reke Exe in ladijskega kanala.

Prehodili smo tudi Parliament Street, ulico v Exetru, ki je do leta 2007 veljala za najožjo na svetu.

IZLET V EXMOUTH

 

Sobota, 27. oktober 2018 je bil eden redkih dni v Exetru, ko smo imeli jaz, Neja, Urška, Davor in Vito povsem prost dan, zato smo ga namesto za poležavanje v posteljah izkoristili za izlet na angleško obalo. Tako smo se skupaj z našimi vrstniki iz Maribora okoli desete ure zjutraj odpravili na železniško postajo v Exeter, od koder smo se nato z vlakom odpeljali v Exmouth, obalno mesto na jugozahodu Anglije. Že med vožnjo smo ugotovili, da se pokrajina, ki smo jo opazovali skozi okno, zelo razlikuje od tiste, ki smo je bili navajeni v Exetru, saj je bila že na prvi pogled čistejša in bolj urejena.

 

Po izstopu z vlaka smo se najprej malo sprehodili naokoli. Na poti do plaže smo se srečali s prav nič plašnimi vevericami, na obali pa smo posneli nekaj fotografij slikovite peščene plaže.

 

Nekateri izmed nas smo tisti dan preskočili zajtrk, zato smo se vsi skupaj odpravili v eno izmed tamkajšnjih restavracij, ki je tako po izgledu kot ponudbi jedi bolj kot na tipično angleško spominjala na tisto iz ameriških filmov. Svojo lakoto smo namreč potešili z ameriškimi palačinkami z javorjevim sirupom, slanino in nutello, različnimi vrstami burgerjev, čilijem in podobnimi “poslasticami,” ki niso prav nič spominjale na pusto tradicionalno angleško hrano.

 

Po okusnem zajtrku in posedanju na toplem smo restavracijo zapustili s težkim srcem, saj smo vedeli, da nas na prostem kljub sončnemu vremenu čakata veter in mraz, a nam žal ni preostalo drugega. Preostanek potepanja po Exmouthu smo izkoristili še za obisk trgovin in sproščen sprehod ob obali.